Rots en water oefeningen

Rots en water oefeningen

Om te zorgen dat kinderen goed in hun vel blijven zitten, is het belangrijk dat ze regelmatig aarden.
Kinderen aarden in feite door alles wat ze met hun lijf doen, bijvoorbeeld buiten spelen, sporten, creatief bezig zijn, helpen met koken, de hond uitlaten… Verder hebben veel kinderen er ook baat bij als ze (voor het slapengaan) een ontspanningsoefening doen.

Aarden, hoe doe je dat?

Leg een boek, knuffel, of hand op je buik en probeer bij iedere inademing het boek (knuffel of hand) een stukje omhoog te laten gaan. Drie tellen inademen door je neus en vier tellen uit door je mond.

Las tussen iedere in- en uitademing een pauze van twee tellen in. Een paar minuten zijn al genoeg om rustiger te worden. Als je kind deze ademhaling moeilijk vindt, dan kun je het ademen voordoen door het hoofd van je kind op jouw buik te laten rusten.  Zo voelt je zoon of dochter nog beter wat de bedoeling is en ontspant het zich in de veilige nabijheid van de ouder.

Samen dansen of stoeien

Zet (bijv.na het avondeten) een leuk nummer op en ga uit je dak met je kind. Stoeien kan ook. Vooral jongens maar ook meisjes vinden dit erg fijn, er is veel lichamelijk contact en de inspanning zorgt voor een goede verbranding na de maaltijd, maar ook de energie gaat lekker stromen. Super, als je daarna nog even samen een moment  de ogen sluit. Kinderen voelen dan vaak van alles: tintelingen, warme gloed…

Daarna nog even iets rustigs doen, anders wordt inslapen wel een hele uitdaging.

Body scan

Samen met je kind het hele lijf voelen van teen tot top (door even bewust bij elk deel van je lijf stil te staan).  “Denk even aan je tenen, maak vuisten van je tenen (wacht 5 tellen, laat los), nu gaan we naar de voeten….maak cirkels met je voeten (wacht 5 tellen) etc.” Doorloop zo het hele lichaam: tenen, voeten, enkels, kuiten, bovenbenen, billen, buik, rug, borstkast, schouders, armen, handen, hoofd, oren, ogen.

Een voetenbad

Gebruik lekker warm water en lavendel badzout. Het zout onttrekt de spanning uit het lichaam, lavendel heeft een ontspannende werking (5 minuten is al genoeg!). Eventueel aangevuld met een voetenmassage. Heerlijk ontspannend voor moeilijke inslapers.
Tip: Laat jouw kind het water zelf weggooien. “Daar gaat de dag, met alles wat ik meegemaakt heb. Nu mag ik lekker gaan slapen. Als je hier een dagelijkse gewoonte van maakt, zul je zien dat je kind steeds beter in zijn/haar vel komt te zitten.